Davidi protiv Golijata - GAL-CON d.o.o.
630
post-template-default,single,single-post,postid-630,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

Davidi protiv Golijata

Davidi protiv Golijata

U okviru svojih istraživanja za potrebe razvoja edukacijskih modula kojima je cilj prenošenje znanja i iskustva koji donose dodanu vrijednost došao sam do zanimljivih informacija. Naime, Fina je objavila Financijski rezultati poslovanja poduzetnika RH u 2018. godini po veličini poduzetnika. Odmah sam pristupio analitičkoj razradi. Pokazalo se da Hrvatska, u biti ima velike šanse razvojem konkurentske sposobnosti mikro i malih poduzetnika, koji moraju postati “glavni motor” razvoja (rast zadovoljstva naroda, gospodarski razvoj i stabilan rast).

Rezultati pokazuju ogroman značaj mikro i malih poduzetnika, jer čine čak 98,6% svih poduzetnika, zapošljavaju 53% radnika. S druge strane imaju manju efikasnost (37% ukupnih prihoda, te 34% bruto dobiti, čak je 61% gubitaka kod mikro i malih poduzetnika). Također, plaće su manje od prosjeka za -16% (kod mikro poduzetnika čak -29%).
A izvrsno zvuči podatak da je u odnosu na 2017. broj zaposlenih u mikro poduzetnicima povećan za 13,8%.
Uvođenje kontrolinga je jedan od ključnih načina kako ove brojke poboljšati i time postići bolje poslovne i financijske performanse te pojačati konkurentnost obrtnika.

Važna informacija:
Tri od četiri skupine poduzetnika ostvarili su pozitivan trgovinski saldo. Iznimka su veliki poduzetnici kod kojih je vrijednost izvoza (61,6 milijardi kuna) bila manja od vrijednosti uvezenih roba i usluga (66,6 milijardi kuna). U konačnici to je rezultiralo pozitivnim trgovinskim saldom poduzetnika na razini RH u iznosu od 14,7 milijardi kuna (147,2 milijarde kuna izvoza i 132,4 milijarde kuna uvoza).