DEMI MODEL ANALIZE VARIJANCE - GAL-CON d.o.o.
687
post-template-default,single,single-post,postid-687,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

DEMI MODEL ANALIZE VARIJANCE

DEMI MODEL ANALIZE VARIJANCE

Rezultati primjene Demi modela u analizi odstupanja su analitički pregledi vrijednosti varijabli odstupanja dviju distribucija unificirane strukture. Matematički se iskazuju i u apsolutnim novčanim iznosima i u relativnim (u pravilu postotnim) vrijednostima. Te vrijednosti nisu samo matematički rezultati niti suhoparne brojke. One menadžerima “pričaju” koje su dobre, manje dobre ili loše pozicije. Indijski književnik Rabindranath Tagore (prvi neeuropljanin nobelovac za književnost) izrekao je mudrost: „Trn ćete moći izvaditi samo ako znate gdje je”.

Pozitivna je korelacija razvoja i primjene modela analiza odstupanja u efikasnosti i efektivnosti poslovnih sustava. Što su modeli analize odstupanja razvijeniji i takvi primjenjeni u životu, što imaju više utvrđenih, dijagnosticiranih faktora odnosno varijabli to oni daju bolje mogućnosti efikasnih terapijskih mjera i zahvata. S kvalitetnim i pravodobnim analizama odstupanja menadžer može donijeti bolje odluke. A to onda vodi bržem i boljem ozdravljenju odnosno boljem zdravlju i jačanju imuniteta.

Važnost primjene Demi modela u analizi odstupanja posebno je velika, ali ne toliko u povijesnoj dimenziji, već u proaktivnoj (pro futuro) dimenziji (akcijski plan, planovi korekcije, planovi poboljšanja).

Pri tom, naravno, i kontroling mora poštivati načela učinkovitosti i ekonomičnosti poslova. Da bi to postigao, kontroling se u svojim poslovima temelji na kvalitetnom informatičkom sustavu (ITS). Informatika je ključ uspjeha kontrolinga. Bez kvalitetnog ITS-a nema “pravog” kontrolinga. Zato kontroler mora biti inicijator, katalizator, sukreator, glavni poslovni analitičar, moderator sustavnih rješenja u IT sustavu, koji se prvenstveno temelji na filozofiji i tehnikama baznog pristupa i poslovne inteligencije.

Analiza varijance modele treba razvijati i primjenjivati u okviru analiza odstupanja u menadžerskim, a poželjno je i u financijskim izvještajima.

Klasifikacija analiza odstupanja u demi modelima:

Analize varijance kontribucijske marže

 1. Analiza varijance prihoda od prodaje
 2. Analiza varijance troškova direktnog materijala
 3. Analiza varijance troškova direktne energije
 4. Analiza varijance direktnih troškova rada
 5. Analiza varijance troškova prijevoza proizvoda
 6. Analiza varijance bonusa u prodaji

Analize varijance ostalih pozicija neto dobiti

 1. Analize varijance pozicija operativne marže I (proizvodnja)
 2. Analize varijance pozicija operativne marže (ostalih poslovnih prihoda i rashoda)
 3. Analize varijance pozicija marže razvoja
 4. Analize varijance neto financijskog rezultata

Analize varijance bilančnih pozicija

 1. Analize varijance imovine
 2. Analize varijance kapitala
 3. Analize varijance obveza

Analiza varijance novčanih tokova

 

Sintezama i kombinacijama analiza varijance stvaraju se složene analize odstupanja, kojima se menadžerima mogu dati izvrsne kompletne podloge za dobre poslovne odluke i time za bolje upravljanje ciljevima.

Tipični primjeri tih složenih analiza varijance su:

 • Analiza varijance ukupnih prihoda
 • Analiza varijance kontribucijske marže
 • Analiza varijance operativne marže
 • Analiza varijance zaposlenika i troškova rada
 • Analiza varijance imovine i troškova imovine