Kontroling je „mater familias“ kompanije - GAL-CON d.o.o.
1103
post-template-default,single,single-post,postid-1103,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

Kontroling je „mater familias“ kompanije

Kontroling je „mater familias“ kompanije

U antičkom je Rimu na čelu obitelji stajao pater familias, a i danas se, pretežno u tradicionalnim obiteljima, naslućuju relikti ove filozofije pa se nerijetko oca smatra „glavom“ obitelji, dok je, mnogi će istaknuti, majka „vrat“ koji glavu usmjerava. Za uspješno je funkcioniranje obitelji neophodno da je glava uvijek okrenuta u pravom smjeru pa je ključna uloga vrata da glavu preusmjeri u slučaju da se okrene u neželjenom pravcu.

Preslikamo li ovo na poslovanje, funkciju oca u kompaniji ima uprava, dok je njegov najvažniji partner i mater familias – kontroling.

Uprava donosi sve odluke, ali se uvijek prethodno konzultira sa kontrolingom, koji predstavlja njen glas razuma i ekonomsku savjest. Kontroling je upoznat sa svim procesima unutar tvrtke, a često je i kreator pojedinih procesa te ima uvid u djelovanje i rezultate svih odjela, što ga, uz stručnost pojedinca ili tima koji tu dužnost obnaša, čini kompetentnim za izradu podloga za donošenje strateških, ali i operativnih odluka.

Kontroling je taj koji može i mora objediniti sve funkcije unutar tvrtke kako bi one sinkronizirano djelovale u postizanju elementarnih ciljeva tvrtke – uspješnosti poslovanja, stabilnosti te zadovoljstva vlasnika i zaposlenika. Optimizacija resursa je ključ uspješnog vođenja kompanije, a kontroling posjeduje najbolje alate za njihovo praćenje i usmjeravanje.