Modeli prognoza u funkciji uspješnog upravljanja poslovanjem - GAL-CON d.o.o.
1028
post-template-default,single,single-post,postid-1028,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

Modeli prognoza u funkciji uspješnog upravljanja poslovanjem

Modeli prognoza u funkciji uspješnog upravljanja poslovanjem

Proces predviđanja budućnosti i priprema scenarija ima ključan značaj u okviru misije kontrolinga u fazama terapije i ozdravljenja, odnosno poboljšanja, a izrada prognoza je obvezna rutina u okviru upravljanja ostvarenjem strateških i operativnih ciljeva.

Izvrsnost u prognoziranju stvara mogućnosti za dodane vrijednosti:

  • Razvija kvalitetu odlučivanja jer menadžerima pravodobno osigurava ključne informacije temeljem kojih mogu donositi pravilne i efikasne odluke u upravljanju svim resursima.
  • Fokus na ključne momente poslovanja (key drivers) omogućava stalno provjeravanje i redefiniranje strategije, ovisno o promjenama u okolini.
  • Primjenom kvalitetnih what if analiza, raznih scenarija omogućava se menadžmentu da upravlja ključnim momentima. Izbjegavaju se „šokovi“, stvara se sigurnost, izvjesnost jer krajnji smisao nije projicirati budućnost, nego utvrditi kako na nju utjecati.

Modele prognoza koje kontroler u svojoj praksi treba prihvatiti možemo grupirati u tri oblika:

1. Kvartalna prognoza s pomičnim horizontom promjenjivog intervala u okviru financijske godine (limited rolling forecast)

Osnovni algoritam ovog modela je: aktualni izvještaj + predviđanje ostvarenja za preostale mjesece do kraja planske, financijske godine. Posebnost ovog modela je u tome što odgovara na pitanje „Jesmo li na dobrom putu ostvarenja ciljeva u planskoj (financijskoj) godini?“. Ovaj model možemo nazvati klasičnim, tradicionalnim modelom budući da se najčešće koristi za potrebe vlasnika, odnosno dioničare.

2. Kvartalna prognoza s pomičnim horizontom fiksnog intervala (full rolling forecast)

Za upravljanje kompanijom u turbulentnom okruženju veću važnost ima ovakav model, a velike kompanije koriste često tzv. „Five-quarter rolling forecast“ – kvartalna prognoza s pomičnim horizontom fiksnog intervala od 5 kvartala (1.aktualni u kojem se radi + iduća 4 kvartala, odnosno kalendarskih godinu dana).

Svrha ovog modela je dobiti nepristrane prognoze kojima će se operativnim menadžerima dati odgovor na pitanja što očekuju da će se dogoditi, kakva je projekcija budućih financijskih rezultata. One moraju gledati u budućnost, minimalno godinu dana, a u pravilu i duže. To je važno kako bi menadžeri imali vremena utjecati na financijske rezultate.

3. Mjesečna prognoza s pomičnim horizontom fiksnog tro(dvo)mjesečnog intervala („flash rolling forecast“ –  operativna prognoza)

Sredinom svakog mjeseca na temelju izvještaja za prethodni mjesec, odnosno razdoblje, izrađuju se operativne prognoze za 1+2=3 mjeseca. U mjesecu u kojem se radi operativna prognoza sve je u biti poznato te je bitno da se izvode dobra predviđanja za druga dva mjeseca.

Izvor:

Galzina F.: Praktikum kontrolinga (u izradi)