PLANSKI TEČAJEVI STRANIH VALUTA - GAL-CON d.o.o.
858
post-template-default,single,single-post,postid-858,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

PLANSKI TEČAJEVI STRANIH VALUTA

PLANSKI TEČAJEVI STRANIH VALUTA

Važnu osnovu za planiranje i budžetiranje predstavljaju visine planskih tečajeva domaće valute u odnosu na košaru ključnih stranih valuta. Transakcije u stranim valutama početno se preračunavaju u domaću valutu primjenom tečajeva na datum transakcije. S druge strane, pozicije imovine (financijska ulaganja, novčana sredstva, potraživanja) i pozicija obveza iskazane u stranim valutama naknadno se preračunavaju po tečajevima na datum izvještaja o financijskom položaju.

Procjena planskih tečajeva zahtijeva vrlo ozbiljan pristup i mora se, pored ostalog, temeljiti na istraživanjima i projekcijama nekoliko “autoriteta” u makroekonomskim projekcijama. Nerealna procjena planskog tečaja će za posljedicu imati nerealno planiranje i budžetiranje. Kontroling je odgovoran za izradu prijedloga, a konačnu odluku donosi Uprava.

Planski tečajevi ključnih valuta po različitim tržištima utvrđuju se u odnosu na Euro kao referentnu valutu iz razloga što se radi o dominantno eurskom tržištu.  Kada se radi o iskazu vrijednosti domaće valute u odnosu na košaru stranih valuta prikladna je tehnika matrice križnih tečajeva.

Kako se planiranje i budžetiranje temelji na izvještajima i podacima krajem prvog polugodišta godine koja prethodi planskom razdoblju, u planskim osnovama i pretpostavkama se trebaju prikazati tečajevi stranih valuta krajem tog razdoblja. U planskim osnovama prikazuju se planirani tečajevi  u poslovnom (godišnjem) planu te matrica tečajeva koji su predviđeni  strateškim planom za tekuću plansku godinu.

 

Hipotetski primjer križnih tečajeva stranih valuta

 

Izvor:

Galzina F.: Praktikum kontrolinga (u izradi)